Stari Grad bogatiji za još jedno novo dječije igralište


11. 4. 2018

Kod OŠ „Hamdija Kreševljaković“ na Vratniku danas je svečano otvoreno potpuno novo dječije igralište, za tu priliku najmlađima su podijeljeni sokovi, slatkiši i pokloni. Uz mnogobrojne mališane i njihove roditelje, otvaranju je prisustvovao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Irfan Čengić. „Ovo je peto igralište koje smo sagradili i otvorili zahvaljujući našem učešću u programu UNDP-a, te vlada Švedske i Švicarske“ izjavio je načelnik Hadžibajrić. Spomenuo je i igralište koje je otvoreno u ulici Logavina, zahvaljujući saradnji sa pobratimskom Općinom Karpoš iz Skoplja.  Načelnik Hadžibajrić je izrazio nadu da igralište neće pretrpjeti devastaciju kroz vrijeme: „Došli smo u situaciju da je lako napraviti i uložiti sredstva, ozbiljan problem se nažalost javlja prilikom održavanja i zaštite novih igrališta. Zbog toga smo i odlučili praviti dječija igrališta u blizini škola i bitnijih objekata“.

 

Za mladu mamu Vanju Furtulu izgradnja igrališta je pun pogodak: „U blizini živim i iskoristit ću svaki slobodan momenat da dovedem svoje dijete, najviše uživa na ljuljaški“. Dijana Bećirović je nedavno doselila na Vratnik: „U početku sam se čudila što nema dječije igralište, s obzirom na mnogobrojnu djecu koju srećem. Sada ću moći zaista lijepo provoditi vrijeme vani sa svojom kćerkom“.

 

Igralište u jednom dijelu ima pješčanu podlogu, dok je drugim dijelom izgrađeno kaskadno, u tri nivoa – sa zelenom površinom. Opremljeno je pratećim mobilijarom, pa je mališanima na raspolaganju drvena kućica sa ljestvama i mrežom za penjanje, ljuljaška, klackalice, vrtuljak, njihalice u obliku konjića i motocikla i drugo. Postavljena je i jedna klupa, te korpe za otpatke. Igralište je ograđeno, a poput prethodnih četiri (Mošćanica, Sedrenik, Vratnik i Širokača) izgrađeno je u sklopu projekta „Jačanje uloge MZ u BiH“, kojeg implementira UNDP u BiH sa partnerskim općinama, a finansiraju vlade Švicarske i Švedske. Ukupna vrijednost ovog projekta je 22.400 KM, za šta su vlade Švicarske i Švedske obezbijedile 17.000 KM, a Općina Stari Grad 5.400 KM.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630