Načelnik Čengić boravio u posjeti Londonu: Velika Britanija nastavlja pružati podršku BiH


17. 5. 2024

Načelnik Općine Stari Grad, Irfan Čengić, boravio je u radnoj posjeti Londonu, gdje je uspostavio važne kontakte i održao niz sastanaka sa zvaničnicima Velike Britanije. Tokom posjete, naglasak je stavljen na podršku Velike Britanije usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, na političku situaciju u BiH, ali i saradnju sa lokalnim zajednicama u Londonu. 

Tokom posjete, naglašeno je kako je Velika Britanija kosponzor i važna podrška usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici, u veoma važnoj borbi za istinu koju predvodi predsjednik Denis Bećirović. Na ovu temu, načelnik Čengić razgovorao je u Domu lordova sa Lordom Nickom Bourneom i sa Waqar Azmijem, predsjednikom "Remembering Srebrenica".

Istakao je kako je sa zastupnikom u Parlamentu Velike Britanije Stephenom Doughtyem, koji je ujedno ministar u sjeni za Europu, Sjevernu Ameriku i prekomorske teritorije, razgovarao o političkoj situaciji u BiH, te o važnosti redovne razmjene informacija i pogleda na situaciju sa zastupnicima koji su zaduženi za naš region. Veoma je važno naglasiti da Velika Britanija nastavlja pružati podršku BiH te će ta politika biti nastavljena.

Organiziran je susret i sa vijećnikom u Skupštini Londona, Bassam Mahfouzom. 
Ovom prilikom, razgovarali su o pobjedi Laburista na nedavnim izborima u Londonu, za treći uzastopni mandat Sadiqa Khana, kao i o primjerima dobrih javnih politika koji se mogu odnositi i na našu lokalnu zajednicu.

Imao je i susrete na kojima se razgovaralo o mogućnostima saradnje sa lokalnim zajednicama u Londonu.

Posjeta je protekla uz pomoć Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu.

“Posjetili smo i Ambasadu Bosne i Hercegovine u Londonu i razgovarali sa ambasadorom Osmanom Topčagićem. Dobili smo pomoć u pripremi i organizaciji svih sastanaka, te razgovarali o brojnim aktivnostima ambasade koje će se realizovati u narednom periodu”, poručio je načelnik Čengić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630