Obilježene 32 godine od postrojavanja pripadnika Prve brigade policije Stari Grad


18. 5. 2024

Na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović prigodnim programom obilježene su 32 godine od postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad, na kojoj je učestvovala i delegacija Općine Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom Irfanom Čengićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Stari Grad Seidom Škaljićem.

Ovaj događaj organizuje Udruženje „Prva brigada policije Stari Grad“ sa ciljem podsjećanja na 18. maj 1992. godine. Tog dana, na prostoru današnjeg Trga oslobođenja Alija Izetbegović, izvršena je svečana smotra 750 pripadnika ove brigade i to je bila prva smotra odbrambenih snaga države BiH. Oni su tog dana polaganjem zakletve odlučili svojim životima braniti Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo. Nakon toga uslijedilo je masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, što se pokazalo presudnim za odbranu glavnog grada. U toku odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika ove brigade dalo je svoje živote u odbrani domovine.
 
Događaju, čiji je glavni cilj sjećanje na poginule borce, su prisustvovali bivši pripadnici ove vojne formacije, kao i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, a među njima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježje, prisutnima se obratio načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić. „U kalendaru imamo brojna obilježavanja godišnjica iz perioda agresije na našu zemlju. Moram ipak istaći kako Udruženje 'Prva brigada policije Stari Grad' to radi na najbolji i najljepši način. Oni su primjer kako treba obilježavati značajne datume iz naše prošlosti. Iako nisam bio još rođen kada je izvršeno postrojavanje, moja i sve ostale mlađe generacije vam dugujemo veliku zahvalnost za sve što ste učinili u ta teška vremena. Jer da niste, ne bi bilo ni moje, a ni ostalih generacija. Na nama je da njegujemo kulturu sjećanja, nećemo živjeti u prošlosti, ali nikada nećemo zaboraviti ko smo, šta smo i šta se ovdje tačno desilo. To je jedini način gradnje bolje budućnosti“, istakao je načelnik Čengić, koji je dobio i posebno priznanje organizatora, radi podrške koju je Općina Stari Grad pružila ovom događaju.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da je današnji događaj najbolja prilika da se sjetimo svih onih koji su dali svoje živote za postojanje, slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine. 

„Poručujemo porodicama poginulih boraca i šehida da oni nisu samo u njihovim mislima, već i u našim. Generacije tih ljudi koji su branili ovu domovinu odlaze, generacije koje ostaju moraju biti spremne braniti ovu zemlju, jer druge domovine mi ovdje u Bosni i Hercegovini nemamo“, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Nakon programa na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović, uslijedio je defile bivših pripadnika Prve brigade policije Stari Grad starogradskim jezgrom sve do Trga Prve brigade policije preko puta Vijećnice.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630