Ozvaničeno okončanje rekonstrukcije dijela Ferhadije


10. 7. 2012

Rekonstrukcija dionice centralne starogradske Ulice Ferhadija je okončana i njena obnova bit će nastavljena u oktobru, ove godine.
Istakao je ovo Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, na današnjoj konferenciji za novinare organizovanoj povodom okončanja rekonstrukcije Ferhadije od Tržnice do Ekonomskog fakulteta.
Hadžibajrić je podsjetio kako je rekonstrukcija ovog dijela Ferhadije počela 15. maja, te da je koštala oko 320.000 KM. Izvođač radova bila je firma “Mibral”.
“Na ovom dijelu zamijenjene su sve podzemne instalacije, te je izljevena armirano-betonska podloga debljine deset cm na koju su postavljene granitne ploče debljine osam cm. Postavljena je i nova pahuljica, simbol XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu. Odlučili smo se na detaljnu rekonstrukciju kako nam se ne bi dešavalo da svaki dan kopamo Ferhadiju zbog kvara podzemnih instalacija”, pojasnio je Hadžibajrić, podsjetivši kako je Ferhadija zadnji put bila rekonstruisana 1982. godine.
“Rekonstrukcija drugog dijela Ferhadije planirana je u oktobru, ove godine. Bit će urađen preostali dio Ferhadije od Ekonomskog fakulteta do apoteke kod Katedrale, Štrosmajerova i plato ispred Katedrale. Nakon završetka Ferhadije, zajedno sa Saračima i ulicama Bravadžiluk mali i veliki i Oprkanj, imat ćemo uređeno starogradsko jezgro”, istakao je Hadžibajrić.
Na današnjoj konferenciji prezentirana su i dva vozila KJKP “Rad” koja će im koristiti za održavanje pješačkih zona.
“Zahvaljujući podršci Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nabavili smo električni usisivač i električno vozilo za čišćenje pješačkih zona. Riječ je o ekološkom projektu. Oba vozila se napajaju električnom energijom i na taj način doprinose očuvanju okoliša”, pojasnio je Selim Babić, direktor KJKP “Rad”.

 

 

Arhiva

 

 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630