Četiri godine nakon inicijative načelnika Hadžibajrića, ozvaničen kraj projekta na objektu Muzičke akademije


24. 2. 2021

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i projekat Zeleni ekonomski razvoj, kojeg finansira Vlada Švedske, upriličili su jučer događaj kojim je ozvaničen završetak realizacije mjera energetske efikasnosti na objektu Muzičke škole/Muzičke akademije u Sarajevu.

Inicijativu za realizaciju ovog velikog projekta prije četiri godine pokrenuo je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, a u njegovu realizaciju Općina Stari Grad se uključila punim kapacitetom.

Projekat je realizovan 2019. i 2020. godine, a uključivao je zamjenu kompletne stolarije, utopljavanje, farbanje i potpunu sanaciju fasade, sanaciju tavanskih prostorija, zamjenu mašinskih instalacija, izgradnju nove kotlovnice i drugo. Ukupna cijena ovog vrlo značajnog projekta iznosi oko 715.951 KM.

U ime općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića događaju je prisustvovala Selma Velić, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica koja je podsjetila da je inicijativa o ovom projektu nastala prije četiri godine.

“Inicijativu za realizaciju projekta restauracije objekta u kojem su smještene Osnovna i Srednja muzička škola i Muzička akademija, jos prije četiri godine pokrenuo je općinski načelnik mr Ibrahim Hadzibajrić. U saradnji s Vladom Švedske, UNDP-om u BiH, Federalnim ministarstvom kulture i sporta, Vladom KS i Gradskom upravom, Općina Stari Grad je pristupila implementaciji ovog projekta i učestvovala finansiranjem u iznosu nešto manjem od 100.000 KM,“ kazala je Velić.

„Za Općinu Stari Grad je višestruk značaj projekta restauracije objekta u ulici Josipa Štadlera. Prvi put od njegove izgradnje, nakon gotovo 200 godina, restauriran je, te sačuvan jedan od najznačajnijih objekata od kulturno-historijskog značaja. Objekat je utopljen je što će rezultirati smanjenjem troškova za energente i ugodnijim boravkom učenika u prostorijama, te će kao energetski efikasan objekat imati pozitivne uticaje na klimatske promjene,“ dodala je.

Osim ovog, a u sklopu GED projekta, na području općine Stari Grad utopljena su još dva odgojno-obrazovna objekta: OŠ Mula Mula Mustafa Bašeskija i Vrtić Biseri.

Svečanom otkrivanju ploče prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, direktorica škole Tatjana Romanić, ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a u BiH Steliana Nedera.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630