Devet interno raseljenih porodica uselilo u svoje stanove


13. 10. 2011

Devet interno raseljenih porodica s područja Starog Grada danas su dobili ključeve od svojih stanova u novoizgrađenoj zgradi u naselju Brusulje.
Za ove porodice danas je, nakon gotovo 20 godina čekanja, trajno riješeno njihovo stambeno pitanje.
Izgradnja objekta u starogradskom naselju Brusulje počela je prošle godine. Izgradnja zgrade koštala je oko 600.000 KM i finansirali su je Općina Stari Grad Sarajevo, Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH i Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Kantona Sarajevo. Zemljište, kao i sve neophodne dozvole za gradnju objekta, obezbijedila je Općina Stari Grad, a krov firma „Tondach“, posredstvom Ambasade Austrije u BiH. Implementator projekta bila je Humanitarna organizacija „Hilswerk Austria International“.
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je kako je Općina u ovom projektu učestvovala sa 250.000 KM.
„Ostatak novca obezbijedilo je federalno Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice i kantonalno Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica. Cijela procedura išla je preko „Hilswerka“. Općina je osigurala zemlju, oslobodila sve subjekte od plaćanja renti, te obezbijedila dozvole. Tako da ovaj projekat nije koštao oko 600.000, nego blizu 900.000 KM“, istakao je Hadžibajrić, podsjetivši da je Starom Gradu bilo 28 interno raseljenih porodica.
„Od novembra 2008. godine, kada sam došao na poziciju načelnika, do danas broj interno raseljenih porodica smo smanjili na 11. Na taj način ostvarili smo ogromne uštede. U proteklih 15-ak godina za plaćanje alternativnog smještaja interno raseljenim porodicama potrošeno je oko dva miliona KM“, rekao je Hadžibajrić.
Najavio je i izgradnju nove zgrade za rješavanje stambenog pitanja za preostalih 11 porodica.
„Sve pripreme smo završili i narednoj godini počet će njena gradnja“, kazao je Hadžibajrić.
Velida Memić, ministrica rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica KS, podsjetila je kako je KS za zgradu na Brusuljama obezbijedio 230.000 KM.
„U KS registrovano je još 173 interno raseljene porodice. Nadamo se da ćemo u narednom periodu i na način kako smo to radili u Općini Stari Grad i u ostalim općinama zbrinuti ove porodice“, rekla je ministrica Memić.
Načelnik Hadžibajrić danas je ministrici Memić uručio urbanističku saglasnost i projekat za izgradnju nove zgrade na Brusuljama u kojoj će biti smješteno preostalih 11 interno raseljenih porodica u Starom Gradu.

Preuzimanjem ključeva svoje stambeno pitanje danas je riješio Nedžad Lakača, jedan od stanara zgrade na Brusuljama.
„Prije rata živio sam ovdje, ali su zgrade tokom rata uništene. Zadnjih 19 godina pet puta sam se selio. Danas sam presretan. Riješio sam krov nad glavom“, rekao je Nedžad Lakača.
Današnjoj ceremoniji otvaranja zgrade na Brusuljama i uručenja ključeva njenim stanarima prisustvovali su: Suzana Jašarević, šefica Misije u BiH „Hilswerk Austria International“, Donatus Kock, austrijski ambasador u BiH i Sulejman Alijagić, pomoćnik federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice.
Ključeve od stanova dobili su: Stana Pljevljak, Jasmin Abiti, Gordana Zejnilagić, Mehmed Duraković, Nadžad Lakača, Raza Stanić, Nedim Mujkanović, Džemail Abiti, Pinjo Nijaz i Radmila Sefer.
 

 

Dinamika radova:

 

 

 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630