Svečano otvorena Osnovna škola „Sedrenik“


26. 8. 2011

Svečanim presjecanjem vrpce načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i bivši ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safet Kešo, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica i građana, danas su svečano otvorili novoizgrađenu Osnovnu školu „Sedrenik“.
Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, istakao je kako je izgradnja Osnovne škole „Sedrenik“ velika stvar za najmlađu populaciju ali i za sve ostale.
„Nadam se da će ova škola biti od velikog značaja jer su se do sada djeca izlagala velikom riziku od saobraćaja na putu do drugih udaljenijih škola“, izjavio je načelnik Hadžibajrić.
Podsjetio je kako je ukupna gradnja škole s vanjskim uređenjem i sanacijom saobraćajnica koštala više od četiri miliona KM.

„Za gradnju škole Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo obezbijedio je 55 odsto od ukupnog iznosa, a preostali dio novca obezbjeđen je iz budžeta Općine stari Grad“, podsjetio je Hadžibajrić.
Ministar Suljagić je naglasio kako je ljudski kapital najznačajniji za svako društvo.
„Vjerujem da je otvaranje škola podjednako važno kao i otvaranje fabrika. Sve zemlje koje su uspješno okončale proces tranzicije uspjele su na tom putu zahvaljujući ulaganju u obrazovanje“, istakao je Suljagić, najavivši kako će se zalagati u narednom periodu da Kanton Sarajevo dobije kvalitetan budžet za obrazovanje.
Direktorica Osnovne škole „Mula Mustafa Bešeskija“ kojoj pripada područna Osnovna škola „Sedrenik“ Jasmina Karasalihović, nije krila zadovoljstvo što je danas novoizgrađena škola na Sedreniku otvorena.

„Veliko mi je zadovoljstvo danas biti ovdje, jer je ovo momenat koji smo svi godinama željno isčekivali. Pred nama je sada velika odgovornost prije svega prema djeci, ali i prema svim ovim ljudima koji su danas došli. Trenutno imamo prijavljeno 64 djece od prvog do trećeg razreda, od čega je 21 prvačić“, kazala je direktorica Karasalihović, naglasivši kako očekuje mnogo veći broj djece koja će pohađati nastavu u ovoj školi.
„Roditelji nisu znali hoće li škola biti otvorena do početka školske 2011./2012. godine. Sad kad je otvorena očekujemo mnogo veći broj djece“, rekla je Karasalihović.
Izgradnja novoizgrađene osnovne škole na Sedreniku koštala je oko 3,6 miliona KM, dok je za vanjsko uređenje oko škole i sanaciju obližnjih ulica Općina Stari Grad obezbijedila oko 500.000 KM. Izgradnjom ove škole riješen je dugogodišnji problem djece u ovom naselju koja su morala pješačiti do najbliže škole i tako se izlagala opasnosti zbog uskih i iznimno prometnih saobraćajnica.
Nova škola ima šest učionica, biblioteku, čitaonicu, prostoriju za produženi boravak djece, sanitarne blokove, a sportska sala ima dimenzije košarkaškog terena.

 

 Izgradnja Osnovne škole "Sedrenik" (dinamika izvođenja radova)

   

 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630