Otvorena Bakr-babina džamija


27. 6. 2011

 Novizgrađena Bakr-babina džamija u Parku „At mejdan“ danas je svečano otvorena.
Svečanoj ceremoniji otvaranja Bakr-babine džamije, u kojoj je danas prvi put klanjan podne namaz, prisustvovali su predsatvnici vlasti u BiH, Islamske zajednice, gosti iz Turske, ali i mngobrojni vjernici.


Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, zahvalio se svima koji su prisustvovali otvaranju džamije, ali i onima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta.
„Šest godina čekali smo da bude pokrenuta procedura za izgradnju Bakr-babine džamije. Najveći problem bili su neriješeni imovinsko-pravni odnosi“, kazao je Hadžibajrić, podsjetivši kako je glavni inicijator ovog projekta bio rahmetli hadži-hafiz Halid ef. Hadžimulić, koji je znao šta se nalazi na lokalitetu Parka „At mejdan“ i koji je u njemu i sahranjen.
Podsjetio je kako je gradnju džamije finansirao Husein Durman, iz Burse, te dodao kako će Općina Stari Grad finansirati izgradnju potpornih zidova, a istraživanja u arheološkom parku Zavod za zaštitu spomenika Kantona Sarajevo.


Redžep Altepe, gradonačelnik Burse, istakao je kako su Sarajevo, donosno BiH i Turka historijski povezani, o čemu svjedoči i današnje otvaranje Bakr-babine džamije.
„Prilikom naše posjete Sarajevu načelnik Hadžibajrić nas je zamolio za podršku za izgradnju džamije. Bez oklijevanja smo pristali. Čim sam se vratio u Bursu posjetio sam Huseina Durmana i prenio mu ideje iz Sarajeva. Rekao je kako će sve sam finansirati i da ne tražim nikoga“, istakao je Altepe, istakavši kako će Turska uvijek biti uz BiH u njenoj namjeri da očuva kulturu i tradiciju.


Kamen temeljac za gradnju Bakr-babine džamije postavljen je 30. oktobra, 2009., a gradnja je počela u septembru prošle godine. Džamija je izgrađena u Arheološkom parku „At mejdan“ u kom su pronađeni ostaci Bakr-babine džamije iz 1544. godine. Ova džamija imat će poseban enterijer kojeg će činiti jedna od najvećih levhi klesanih u kamenu u svijetu. Levha će biti klesana u kamenu, u reljefu, i po tome će biti jedinstvena u cijeloj regiji. Bit će duga 40 metara i široka 60 cm te će stajati na sva četiri zida u unutrašnjosti džamije. Na levhi će, prema preporuci rahmetli hadži-hafiza ef. Hadžimulića biti ispisana tri ajeta iz sure Nur (Svjetlost).

 Pogledajte fotogaleriju

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630