Načelnik obišao završne radove i zahvalio radnicima za rad na visokim temperaturama


21. 6. 2024

Završena je sanacija dijela ulice Za Beglukom – plato Širokača površine radova 1.450 m2 i dio ulice Tale Ličanina do broja 12. Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, danas je posjetio lokalitet završenih radova. Ukupna vrijednost radova u ove dvije ulice iznosi oko 268.000 KM.
 
Načelnik se zahvalio radnicima koji rade na visokim temperaturama na sanaciji starogradskih cesta. Upravo su završeni radovi na 5 cesta u ovoj sezoni, a uskoro počinjemo još tri puta više gradilišta.
 
“Ovo je već četvrta i peta ulica na kojoj smo okončali radove u tekućoj građevinskoj sezoni. Iako smo naslijedili vrlo malo spremnih projekata i potrošene okvirne sporazume, vrijedno radimo da i u ovih 10 mjeseci realizujemo najbitnije projekte. Najviši iznos ulaganja do sada u saobraćajnice u Starom Gradu zahvaljujući Općini, ministru Adnanu Šteti i Vladi FBiH”, naglasio je načelnik Čengić.
 
Zbog velikog broja zahtjeva građana sa područja mjesne zajednice Širokača, u ulici Za Beglukom izvršena je zamjena kocke novim asfaltom, dok će postojeća kocka biti iskorištena za neki od drugih projekata Općine.
 
Pored ove dvije ulice, nedavno je završena i sanacija dijela kolovoza na magistralnoj cesti M5 (put Mladih Muslimana) na području Općine Stari Grad. Ugovor za izvođenje radova zaključen je između JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine i Sarajevoputevi d.d. Sarajevo. Načelnik Čengić se zahvalio što projekt vrijednosti pola miliona KM realizuju upravo u Starom Gradu.
 
Završene su sanacije ulica Niže banje i Dženetića čikma, gdje su postavljeni su novi ivičnjaci, urađena poprečna drenaža radi pravilne odvodnje, te je postavljen novi sloj asfalta.
 
Također, Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo u narednom period planiraju i sanacione radove saobraćajnice i pješačkih staza ulice Bistrik dionica: od Ambasade Japana u BiH do spoja sa saobraćajnicom Put Mladih muslimana, L=700m, koja se upravo spaja na nedavno saniranu magistralnu cestu M5. Projekt koji će realizovati Direkcija za ceste KS vrijednosti je oko 1,5 miliona KM.
 
Ulica Bistrik, dio magistralne ceste M5 (Put Mladih Muslimana) i ulica Za beglukom predstavljaju važan putni pravac za Trebević, te ulaganja Federacije BiH, Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad Sarajevo u ovaj putni pravac iznose oko 2,3 miliona KM.
 
Planirana su tri milionska projekta za saobraćajnu infrastrukturu: sanacija šest ulica sa Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo na 6 LOT-ova, rekonstrukcija puta za Barice-Čavljak u fazama i ljetno održavanje ulica za naredni period od tri godine.
 
Najznačajniji milionski projekat će buti rekonstrukcija saobraćajnice i trotoara uz tramvajske šine čija je ugovorena vrijednost veća od 6 miliona KM.
 
Očekuje se sanacija još desetine ulica ove sezone, sve u skladu sa godišnjim planom i budžetom Općine Stari Grad Sarajevo.
 

Načelnik Čengić danas je posjetio i Mjesnu zajednicu Širokača. Najznačajniji projekt u ovoj mjesnoj zajednici pored sanacije dijela ulice Za Beglukom za ovu godinu je i rekonstrukcija dječijeg vrtića Agan Bostandžić koja je započeta početkom tekućeg mjeseca, a čija je ugovorena vrijednost radova oko 2 miliona KM.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630