Napreduju radovi na izgradnji socijalne zgrade u ulici Čadordžina: U toku zidanje prve etaže


16. 8. 2022

U ulici Čadordžina u toku je izgradnja četvrte socijalne zgrade u kojoj će krov nad glavom dobiti sedam porodica iz kategorije socijalno ugroženih, kao i djeca bez roditelja. Izgradnja zgrade je zajednički projekat Općine Stari Grad Sarajevo i Fondacije Hemiias koja finansira gradnju iznosom od milion konvertibilnih maraka, dok je Općina obezbijedila zemljište i sve administrativne dozvole, kao i izmiještanje vodovodne mreže.

Izgradnja socijalne zgrade počela je u aprilu ove godine, a trenutno se izvode radovi na zidanju prve etaže objekta. Rade se vanjski i unutarnji zidovi, a do kraja sedmice trebala bi biti urađena i prva ploča na ovoj etaži. Ovim radovima prethodio je zahtjevan i obiman posao izgradnje masivnih potpornih zidova sa gornje strane gradilišta s ciljem zaštite objekta. Svi radovi izvode se prema planiranoj dinamici.

Zgrada u ulici Čadordžina će imati suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje, svi stanovi bit će dvosobni, a zgrada će se nalaziti u neposrednoj blizini još jedne socijalne zgrade koja je u ovoj ulici sagrađena 2015. godine i u kojoj živi sedam porodica.

Kompletnu gradnju finansira Fondacija Hemiias, a Ugovor o uređenju međusobnih prava i obaveza na projektu izgradnje socijalne zgrade potpisali su u aprilu ove godine općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić i direktor i osnivač Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak. Tom prilikom humanista Brčvak govorio je o svojim razlozima zašto je odlučio da pomogne socijalno ugroženim porodicama u Starom Gradu.

“Stari Grad sam izabrao zato što sam upoznao načelnika Ibrahima Hadžibajrića i sekretarku Almu Destanović na jednom sastanku i vrlo brzo smo sve dogovorili. Siguran sam da to nije bio slučajan susret, jer ništa se ne dešava slučajno. Mi smo ljudi koji radimo bez ikakvog interesa, samo zato što volimo ljude i Stari Grad, imamo čist nijet i iskrenu želju da pomognemo i drago mi je da smo se sreli jer sada možemo zajedno učiniti mnogo dobra,”poručio je Brčvak.

Izgradnja socijalne zgrade u ulici Čadordžina počela je u aprilu ove godine, a trebala bi biti završena za 18 mjeseci.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630