Novi asfalt za građane ulice Bajramuša - okončan značajan projekat


06. 7. 2020

Stotinjak domaćinstava ulice Bajramuša na Jarčedolima dobili su novi asfalt. Starosjedioci pamte da je ovo naselje počelo da se gradi devedesetih godina i tada je prvi put asfaltiran uski put koji je povezivao njihove kuće. S godinama, ulica je znatno oštećena iskopima, zamjenom cijevi i drugim intervencijama, a i velikim brojem vozila koja njome saobraćaju. Rađene su djelimične sanacije i krpljenja, ali ovo je prvi put da se pristupilo kompletnoj sanaciji kako bi građani spremno dočekali narednu zimu bez straha od urušavanja ulice.

Iako se nije nalazila u planu sanacije za ovu godinu, odlukom općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića, nakon što su ga građani upoznali u kakvom je stanju ulica, odlučeno je da se pokrenu radovi. Novi asfalt postavljen je na 420 metara ulice Bajramuša, a investicija je koštala oko 128.000 KM.

Iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine kazali su nam da je u ovoj ulici na više mjesta urađeno proširenje radi lakšeg mimoilažanja automobila.

„U ovoj ulici urađeno je proširenje na određenim mjestima gdje je to bilo moguće. U tom cilju saniran je jedan postojeći potporni zid ispod ulice, dok je jedan potpuno novi izgrađen s gornje strane ulice. Ulica je tamponirana, tako da su asfalterski radovi urađeni tokom vikenda“, kazali su iz Službe.

Jedan od starosjedilaca ove ulice je Šefkija Aganović, koji u Bajramuši živi od 1987. godine i pamti ulicu kada u njoj nikako nije bilo asfalta, već samo uski, blatnjavi put. Ulica je tada prvi put asfaltirana, a naselje od desetak kuća s vremenom je izraslo u naselje od stotinjak kuća. „Mnogo nam ovo znači, ne samo ova ulica, nego sve što se radi za nas na Jarčedolima: ulice, plastenici, ponovo imamo kombi prevoz, a sve zahvaljujući zalaganjima našeg načelnika. On sluša naše potrebe i bez ikakvih odugovlačenja rješava, gdje god smo imali problem on nam je izašao u susret i uradio šta nam je trebalo, pa i došao nam u ulicu da razgovara s nama. Zaista smo svi puno zahvalni,“ istakao je Šefkija.

Abid i Aldin Variz, otac i sin također su starosjedioci ulice Bajramuša, a Abid je u ovoj ulici napravio kuću 1986. godine. „Ulica je bila toliko 'propala' da je grtalica u zimskom periodu jedva prolazila ulicom. Bojali smo se šta će biti ove zime ako se nešto ne poduzme. Upoznati smo da naša ulica nije bila u planu za ovu godinu, ali je načelnik našao način da nam pomogne. Pored brojnih projekata urađenih na ovom prostoru, ovo što trenutno radi je neizmjerno“, ispričao je Aldin.

Izvođač radova na asfaltiranju i sanaciji prvog zida je bio konzorcij Oxa d.o.o. i Demus d.o.o., a drugi zid izgradila je firma Klico trans. Finansijer svih radova je bila Općina Stari Grad Sarajevo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630