Posjetili smo Nadmline – nova kaldrma na zadovoljstvo građana


14. 1. 2020

Kaldrma u ulici Nadmlini na Kovačima je izuzetno važna putna komunikacija za veliki broj građana ovog naselja. „To je za nas petominutna kratica od Vijećnice do Kovača,“ gotovo uglas kazali su Dževad Pećanac, starosjedilac Nadmlina i njegova komšinica iz ulice Halilbašića Nermana Hasanović kada smo ih pitali o radovima u ulici.

Realizaciju ovog značajnog projekta, Općina je, odlukom općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića, počela krajem prošle godine. Iako se kaldrme u današnje vrijeme često uklanjaju jer su nepraktične i skupe za održavanje u odnosu na asfalt, Općina nastoji očuvati tradiciju i ambijentalnu vrijednost svojih ulica i mahala i vratiti im nekadašnji duh. A, u Nadmlinima je sačuvano od propadanja i zaborava više od 100 metara kaldrme.

 

No, vratimo se našim sagovornicima...

Dževad Pećanac je rođen u Nadmlinima i živi ovdje 64 godine, pa je bio pravi sagovornik na temu koliko za naselje znači sanacija ulice. . „Ovdje živim već 64 godine i nikada do sada ova ulica nije bila ovako uređena. Radovi su izvedeni vrhunski. Svaka stepenica je simetrična, ivičnjaci odlični, rasvjeta kakva nikad dosad nije bila“, s oduševljenjem je ispričao Dževad.

„Moram spomenuti i igralište koje je nam je u ulici napravljeno. Tu je prije bilo odlagalište otpada, a sada imamo novi teren za mlade. Hvala načelniku i svima koji su nam ovo omogućili. Šta reći više...“.

Nermana Hasanović je istog mišljenja. „Moj svekar je 53' godište i kaže da se ne sjeća da je ikada rađena sanacija ove ulice. Svi smo prezadovoljni ovim što smo dobili i još ne možemo vjerovati da je ovo sada prohodno stepenište“, ispričala je Nermana i dodala da se stepenište zbog neprohodnosti ranije manje koristilo.

„Ovo stepenište je nama kratica do grada, ali ga nismo mogli koristiti. Bilo je potpuno nepristupačno, klizavo i ljeti, a zimi da i ne govorim. Bilo je toliko zaraslo u rastinje, bacalo se smeće, a u donjem dijelu se nije smjelo hodati od pasa lutalica. A, znam i za slučajeve da su lopovi napadali prolaznike noću jer uopšte nije bilo rasvjete. A, sad je sve to za nas prošlost. Sada se sa posla vraćam kući ovim putem bez ikakvog straha. Osvijetljeno je i zaista divno urađeno“, ispričala je Nermana.

Na kraju je izrazila želju da javno pohvali kako općinskog načelnika i Općinu Stari Grad, tako i izvođače radova.

„Oni su bili toliko susretljivi ljudi da je to neopisivo. Koristili smo stepenište i tokom radova i nikakvih prepreka nije bilo, a najviše me iznenadila njihova ljubaznost. To je nešto što se danas rijetko sreće“, ističe Nermana.

Inače, ovaj projekat je koštao 113.000 KM, a radove je izvodila firma Klico trans gradnja iz Sarajeva. Ukupno je za sanacije kaldrma u 2019. godini općinski načlenik iz budžeta izdvojio oko 190.000 KM, a pored Nadmlina, kaldrme su sanirane i na lokacijama: Iza gaja kod br.29, Trčivode gornje kod br.8 i Brdo džamija.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630