Ambasador Hrvatske zasadio 111.-u lipu


19. 1. 2012

Ambasador Hrvatske u BiH Tonči Staničić danas (19. januara) je zasadio „svoju“ lipu.
Ovo je 111. lipa u Aleji ambasadora, koju su u proteklom periodu zasadili akreditovani ambasadori u BiH, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija. Ceremoniji sadnje lipe, osim ambasadora, prisustvovao je Rizah Avdić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad.
Ambasador Staničić kazao je kako je sam čin sadnje lipe simboličan, ali da ujedno pokazuje i dobre odnose susjednih država Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
„Vjerujemo da će odnosi između naših država rasti i cvjetati kao i ova lipa. Moram priznati da sam tek prije nekoliko mjeseci prvi put prošetao Alejom ambasadora. Ovdje je zaista prelijepo i zaista mi je drago što sam imao čast da posadim lipu“, istakao je Staničić.
Istakao je kako je zadovoljan odnosima između BiH i Hrvatske. Smatra kako su ove dvije zemlje i u ekonomskom i političkom smislu itekako bitne jedna drugoj.
„Skoriji ulazak Hrvatske u EU svakako će unaprijediti već dobre postojeće odnose između naših zemalja. To će biti i šansa za BiH, da posredstvom Hrvatske, bude što bliža EU“, rekao je Staničić.
Predsjedavajući Avdić istakao je kako je Staničić imao čast da bude prvi ambasador koji je u 2012. godini zasadio lipu u Aleji ambasadora.
„Osim što ovim činom vraćamo prirodi ono što smo joj oduzeli, sadnjom lipe, koja je simbol života i prijateljstva, učvršćujemo odnose između BiH i Hrvatske“, kaže Avdić, pojasnivši kako će lipa, iako je zasađena u zimskom periodu, na proljeće ipak procvjetati.
„Korijen ove lipe je zaštićen. Pripremljena je za zimski period i bit će u fazi mirovanja do proljeća kada će i procvjetati“, kazao je Avdić.
Nakon sadnje lipe predsjedavajući Avdić ambasadoru Staničiću uručio je certifikat, kao potvrdu da je posadio svoje drvo, ali i pozivnicu za ponovni dolazak u BiH i Sarajevo i skicu Aleje ambasadora sa dosada svim zasađenim lipama.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630