Općinsko vijeće donijelo novi Statut Općine Stari Grad Sarajevo nakon više od decenije


30. 4. 2024

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo održalo je 36. redovnu sjednicu, na kojoj su vijećnici razmotrili opsežan materijal i usvojili mnoge bitne tačke.

Na ovoj sjednici je prvi put, nakon više od deceniju, jednoglasno usvojen moderan Statut Općine Stari Grad Sarajevo koji je u skladu sa svim zakonima, te su njegovim usvajanjem ispoštovane i preporuke Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH. 

Načelnik Irfan Čengić je naglasio kako je ispunio još jedno obećanje iz kampanje - cijene reklama su smanjene za 30%. 

“Nakon ove godine ćemo analizirati efekte i moguće je novo smanjenje naredne godine.
Kako bi u zakonskom okviru bila i oblast uređenja fasada, usvojena je Odluka kojom se uređuju uslovi, način i procedura izdavanja odobrenja za postavljanje oznaka firmi, reklama, reklamnih panoa, displeja, vitrina, oglasa, jarbola za zastave, zastava, fasadnih tendi, klima uređaja, bankomata, satelitskih i drugih kablovskih uređaja, kao i uređenje fasada izradom murala na fasadama na području Općine Stari Grad Sarajevo”, pojasnio je načelnik.

Uvažavajući činjenicu da je na području Općine Stari Grad potreban veći broj igrališta, da je postojeći mobilijar na igralištima potrebno rekonstruisati i izmijeniti, te da je Budžet fokusiran na kapitalne projekte, usvojen je nacrt Odluke o uslovima i postupku prihvatanja ulaganja pravnih lica u igrališta na području Općine Stari Grad. 

“Ova odluka je sada u fazi javne rasprave, vjerujemo da postoje mnoge društveno odgovorne kompanije koje žele u sklopu svojih marketinških aktivnosti pomoći lokalnoj zajednici i djeci”, naglasio je načelnik Čengić.

Usvojene su i Izmjene i dopune Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostora.

U skladu sa preporukom revizije i nakon zborova građana u mjesnim zajednicama, usvojen je i Srednjoročni program održavanja, zaštite, rekonstrukcije i izgradnje lokalnih cesta u Starom Gradu.

“Nova energija i stvaranje preduslova za ljepši, ugodniji, uređeniji, naš Stari Grad. Nastavljamo hrabro za naš Stari Grad”, istakao je načelnik.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630