Počelo proljetno čišćenje Starog Grada


29. 4. 2024

Sa lokaliteta Zmajevac u Starom Gradu, danas je počela velika akcija proljetnog čišćenja koja će trajati pet dana i obuhvatit će sve starogradske mjesne zajednice.

Riječ je o akciji Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo pod nazivom “Sarajeco”, a podrazumijeva učešće svih komunalnih preduzeća - Park, Rad, Vodovod i kanalizacija, Pokop i Centrotrans. Od ove godine u akciju su uključeni i pripadnici civilne zaštite, te KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo.

Akcija je u Starom Gradu počela je čišćenjem kasarne "Mustafa Hajrulahović Talijan”, što je ujedno pripremna faza za izgradnju sportsko-rekreacijske zone i Muzeja Armije Republike BiH na ovoj lokaciji.

“Nikada nisam pompezno i naivno obećavao da ću očistiti Stari Grad, jer znam da to nije u mojoj nadležnosti. Svjestan sam potkapacitiranosti sistema i nedovoljno razvijene svijesti građana. Iako to nije moja nadležnost i nisam ništa ni obećavao, uvijek poduzimamo aktivnosti i učestvujemo u čišćenju i podizanju ekološke svijesti”, naglasio je Općinski načelnik Irfan Čengić, koji je lično prisustvovao početku ove akcije čišćenja.

Ispred Općine Stari Grad u akciji učestvuje oko 150 ljudi. U Starom Gradu planirano je čisćenje u trajanju od pet dana, na više lokacija, u svim mjesnim zajednicama. Akcija podrazumijeva čišćenje divljih deponija, zelenih površina, pročepljavanje kanalizacija, pranje i čišćenje ulica, javnih površina i sječu stabala i rastinja.

Redovna proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo će trajati ukupno 45 dana.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630