Završen veliki projekat na Mošćanici vrijedan 600.000 KM


23. 12. 2022

Uspješno je završen veliki infrastrukturni projekat sanacije ulice Baruthana, u najvećoj starogradskoj mjesnoj zajednici Mošćanica. Ulica je sanirana u dužini od 900 metara, na dijelu od broja 62 (od kombi stanice Hladivode) do ulice Faletići broj 1 (raskrsnica kod bivše kasarne Faletići).

Ulica Baruthana prolazi kroz centralni dio naselja i izuzetno je važna putna komunikacija. Njom saobraća i javni gradski prevoz, te je koristi veliki broj učenika obližnje OŠ”Vrhbosna”. U prethodnim godinama rađene su sanacije ostalih dijelova ulice, a ove godine je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić u svoj program rada uvrstio centralnu dionicu dužine 900 metara. Kako bi ulica bila u potpunosti završena prije većih padavina i pogoršanja vremenskih uslova, radovi su posljednjih dana ubrzani, a ove sedmice je na jedan dan u potpunosti obustavljen saobraćaj kako bi se dionica asfaltirala.

 

Po okončanju radova smo posjetili naselje Mošćanica i pitali stanovnike šta misle o ovom projektu.

Behka Pita živi u ulici Baruthana još od 1956. godine. „Pamtim da smo u davna vremena sami sebi morali praviti puteve, a pogledajte sad. Sve pohvale za ovaj projekat koji su pokrenuli Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić. Stara cesta je bila puna rupa. Neke komšije su na svoju ruku betonirali oštećenja, kako bi zaštitili vozila. Zamolila bih Općinu i da nam postave ležeće policajce na ovom lokalitetu. Neodgovorni vozači će sad koristiti novu cestu da prebrzo voze, a u blizini je škola i mnogo djece “, izjavila je Behka Pita.

Dugogodišnji stanovnik ove mjesne zajednice Muhamed Geci, inače predsjednik UO Fudbalskog kluba „Mošćanica“, također je zadovoljan izvedenim radovima. „Puno nam znači što je sanirana ulica Baruthana. Zahvaljujem Općini Stari Grad, nadam se da će se ulaganja u infrastrukturu Mošćanice nastaviti. Predložio bih radove zamjene vodovodnih cijevi u dijelu ulice Hladivode“, poručio je Geci.

Svjestan važnosti ove saobraćajnice, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uvrstio je ovaj projekat u program rada za tekuću godinu, te planirao sredstva za njegovu realizaciju u iznosu od 600.000 KM.

U sklopu radova uklonjen je stari asfalt, urađena odvodnja površinskih voda, te nanošenje dva sloja novog asfalta. Ugrađene su dvije slivne rešetke, deset poklopaca šibera i jedan hidrant. U toku dana bit će završeno iscrtavanje saobraćajnice.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630