Uspješno pošumljavanje lokaliteta Borije

Proteklog vikenda na lokalitetu Borije zasađeno je 11.000 sadnica crnog i bijelog bora, a posadili su ih mnogobrojni volonteri.

Među njima su bili i općinski vijećnici Alma Jašarević, Amar Trbović, Minela Alić, Irfan Čengić, Sanel Dragolovčanin, kao i Muamer Mekić i predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina, od kojih je i pokrenuta ova incijativa. Akcija je organizovana u saradnji sa KJP „Sarajevo-šume“, koja je obezbijedila alat i sadnice. Uz općinske vijećnike, sadili su i brojni volonteri iz FK Vratnik, FK Mošćanica, Planinarskog društva Mošćanica, te uposlenici Općine Stari Grad. Svoju pomoć je ponudilo i 40-ak starogradskih osnovaca iz škola „Edhem Mulabić“, „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ i „Vrhbosna“. Njima je Općina Stari Grad obezbijedila prevoz do Borija, pribor za rad, hranu i osvježenje.

Za učenice IV-og razreda OŠ „Vrhbosna“ Adnu Imamović i Hanu Velić ova akcija bila je jedno lijepo iskustvo.

„Nikad dosad nismo učestvovale u ovakvoj akciji i za nas je ovo jako lijepo iskustvo. Ove sadnice će prostor učiniti još ljepšim, a mi živimo u blizini, pa ćemo često ovdje dolaziti,“ kazale su djevojčice.

Ovo je bila prva faza pošumljavanja, dok se druga faza planira za jesen ove godine, a cilj je da svaki građanin iz Starog Grada ima svoje drvo na ovom lijepom izletištu.