Održana 15. sjednica Općinskog vijeća

Image

Jučer, 24. februara 2009. godine, održana je 15. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad.
Sve tačke dnevog reda su, uz određene dopune ili izmjene jednoglasno usvojene, osim 15. tačke dnevog reda (Prijedlog Odluke o načinu okončanja nedovršenih postupaka na poslovnim prostorima na prostornoj cjelini Baščaršije na kojima su izvršeni radovi rekonstrukcije ili izgradnje do 1990. godine).
 


Ovaj prijedlog Odluke uvršten je u dnevni red na inicijativu vijećnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu Adnana Talića. Razlog prijedloga ove Odluke su grupa građana čija prava na imovinu i prava na jednakost pred Ustavom i Zakonom su povrijeđena, te su podnijeli inicijativu za rješavanje imovinskih odnosa, koji su u interesu, kako za Općinu Stari Grad, tako i za dugogodišnje zakupce poslovnih prostora na prostornoj cjelini Baščaršije.
Međutim, zbog neslaganja većine vijećnika Odluka je povučena bez člana 6. i 9., te je vraćena na prečišćavanje teksta. Dogovoreno je da radna grupa u sastavu: vijećnik Adnan Talić, advokat pomenute grupe građana, pravobranilac Općine Suada Hadžić, pomoćnik načelnika za stambene poslove Lejla Cerić, pomoćnik načelnika za komunalne poslove i investicije Viladana Taso, pomoćnik načelnika za urbanizam Faketa Gutić, te pomoćnik načelnika za imovinsko pravne odnose i katastar Nevzeta Mulalić u roku od 30 dana predlože novi tekst i predstave Općinskom vijeću.
Također, najveću pažnju na sjednici izazvala je 2. tačka dnevnog reda (Prezentacija izabranog suvenira Općine Stari Grad Sarajevo), gdje je prezentiran izabrani suvenir kroz videoprezentaciju. Prezentacija i suvenir („Sarajevska kocka“), uz obraćanje autora Aida Rifatbegovića, izazvali su oduševljenje u sali uz veliki aplauz prisutnih.