Otvorena izložba ŤSarajevsko ogledaloť - Vratnička šindra

16.05.2013
Izložbu otvorio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić
Zekerijaha Nalić; "Ja nisam slikao, malo sam samo podebljao ono što je vrijeme oslikalo"

U Bošnjačkom institutu sinoć (15.maja) otvorena je izložba pod nazivom "Sarajevsko ogledalo" – Vratnička šindra, akademskog slikara Zekerijaha Nalića. Izložbu je otvorio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je tom prilikom kazao kako su Nalićeve slike ogledalo starog dijela grada i spoj prošlog i sadašnjeg vremena. Inače, izložba se održava u okviru programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad Sarajevo i bti će postavljena deset dana, a izloženo je 45 djela.
Radovi predstavljaju oslikane dijelove Sarajeva na komadima vratničke šindre, drveta koje se tradicionalnom metodom pripremalo za pokrivanje vratničkih kula. Izložba ima za cilj očuvanje kulturne baštine i autentičnosti starog dijela Sarajeva i vratničkih kula.
Kako je rekao autor, djela su rađena na šindri sa krovova vratničkih kapija, koje je on kao umjetnik doživio kao sarajevska ogledala.
"Ja nisam to baš slikao, malo sam samo podebljao ono što je vrijeme oslikalo. Sarajevo se godinama ogledalo u toj vratničkoj šindri na kapijama. Ja sam sasvim slučajno umjetnik sa Vratnika i samo sam im dao boju", rekao je Nalić.
Pored vratničkih šindri, na izložbi se nalaze i četiri slike koje je Nalić okarakterisao kao sarajevski vremeplov.
 


"Panorame, tj. sarajevski vremeplov, prikazan je u periodu od 1864. do 1984. godine. Na njima je karakteristično to da ima dosta objekata kojih danas više nema. Zatim, na prvoj iz 1864. uopšte nema Vijećnice", pojasnio je Nalić, dodavši da je prilikom slikanja panorama imao pomoć i profesora historije Mirsada Avdića, koji je kustos Muzeja Grada Sarajeva.

Nazad
Štampaj  Na vrh

STAROGRADSKI Haberi